left-triangleup-triangleright-triangleright-arrowdown-trianglemenu-thinright-pointerdown-arrowcross-thinleft-arrow

Q1

2018

Omsetningsrekord for Oslo S Shopping

For første gang rundet omsetningen en milliard kroner for Oslo S Shopping som omfatter alle butikker og serveringssteder på Oslo S og i Østbanehallen. Omsetningen for 2017 ble 1 004 milliarder kroner, som er en økning på 8,6 prosent fra året før.

Knutepunktkonferansen 2018

23. januar samlet Knutepunktkonferansen rundt 330 politikere, byutviklings- og samferdselsfolk på Oslo Plaza for å diskutere hvilke muligheter det gir østlandsbyene at staten investerer milliarder i jernbanen. På konferansen stilte samferdselsministeren, flere ordførere, Ruter, TØI og forskere knyttet til byutvikling, trender og urbanisering.

«Nordisk lys» ble vinner av konkurransen om å utforme «Fjordporten Oslo S»

Reiulf Ramstad Arkitekter og samarbeidspartnere ble kåret som vinner av Bane NOR Eiendoms begrensede plan- og design­konkurranse om å designe et nytt høyhus på Oslo S. De vant konkurransen med ­prosjektet «Nordisk lys». Vinnerteamet består av Reiulf Ramstad Arkitekter AS og C.F Møller, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner og Transsolar Climate Engineering.

Fossilfri byggvarme på byggeplassen i Hollenderkvartalet, Oslo

Prosjektet Hollenderkvartalet hadde som mål å ha en grønn profil og å bli ett av de første BREEAM-sertifiserte boligprosjektene i Norge. Et av tiltakene var et samarbeid med Norsk Bio som tilbyr både kostnadseffektive og miljøvennlige fyringsalternativ.

Byggestart Proffen Hageby, Drammen

80 sykler kan nå parkeres trygt og tørt i et eget sykkelhotell ved Stjørdal stasjon. Prosjektet var et samarbeid med Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Ved Gulskogen stasjon i Drammen skal Bane NOR Eiendom utvikle 800 boliger, samt offentlige og private servicetilbud. ­Området er et viktig transformasjons- og fortettings­område i Drammen. Boligprosjektet Proffen Hageby er det første prosjektet, og omfatter omtrent 300 boligenheter fordelt på ­moderne rekkehus og leiligheter i små blokker. 1. byggetrinn omfatter 24 rekkehus og 16 leiligheter. Boligene er i salg.

Bygging av nytt verksted på Kvaleberg, Stavanger

Bane NOR Eiendom bygger et 2 500 kvadrat­meter stort verksted for alle typer tog på Kvaleberg i Stavanger. Verkstedet får to spor og 300 kvadratmeter kontorlokaler i andre etasje. Det nye verkstedet vil redusere driftskostnader og energiforbruk. Eksisterende driftsbanegård i Paradis, Stavanger, flyttes hit og frigjør arealer for utvikling.

Q2

Betonmast valgt som entreprenør, Drammen

Bane NOR Eiendom har inngått avtale med Betonmast om prosjektering og bygging av et 11-etasjers kontorbygg, beliggende rett ved Drammen stasjon.

Første Leon-restaurant i Norge, Oslo

Norges første Leon-restaurant, som tilbyr det som blir betegnet som fremtidens fastfood, åpnet på Oslo S 4. juni. Leon er et tidsriktig konsept som skal tilby hurtigmat som er sunnere og mer smakfull, og det brukes kun naturlige råvarer.

Beslutning om byggestart i Snipetorplia, Skien

Snipetorp AS, eid av Bane NOR Eiendom og BetonmastHæhre Eiendom, fikk 31. mai styrets godkjenning til oppstart av boligprosjektet Snipetorplia. Ferdigstillelse og innflytting blir våren 2020.

Salg av Barcode Basement i OSU

Oslo S Utvikling AS (OSU) har besluttet å selge alt areal under bakken i Barcode på totalt 26 000 kvadratmeter. Arealet består av parkering, lager og fellesareal for byggene over bakken.

Nytt konferansehotell på Voss blir ­Scandic-hotell

Bane NOR Eiendom og Odfjell Eiendoms nye konferansehotell ved Voss stasjon skal drives av Scandic Hotels. Hotellet hadde byggestart sommeren 2018, og vil stå klart i begynnelsen av 2020. Konferansehotellet blir på 12 000 kvadratmeter, og får 216 rom, moderne konferansefasiliteter med plass til 350 personer og restauranten med kapasitet til 450 gjester.

SP-selskap etablert for bygging av Trondheims største hotell

Bane NOR Eiendom har sammen med Utstillingsplassen Eiendom AS etablert et selskap som skal utvikle Trondheims største hotell på Nyhavna. Hotellet får cirka 425 rom og konferansefasiliteter på omlag 3 500 kvadratmeter BRA. Den aktuelle tomten er et tidligere godsområde ved Nyhavna, like ved Nedre Elvehavn og nær Trondheim stasjon. Arkitekt er NSW ARKITEKTUR.

Salgsstart for Vannkunsten, OSU

Vannkunsten boligprosjekt omfatter totalt 214 leiligheter og cirka 3 500 kvadratmeter med utadrettet virksomhet. Boligprosjektet ble lansert i april og er OSUs fjerde boligprosjekt på sydsiden av Dronning Eufemias gate. Vannkunsten består av ni bygg hvor prosjektet etableres delvis på fast grunn og delvis ut i sjø.

Q3

Opplærings- og kompetansesenter på Grorud verksted, Oslo

Et nytt opplærings- og kompetansesenter etableres i en eksisterende bygning på cirka 2 700 kvadratmeter på Grorud. Senteret vil bli et kompetanse-, test- og opplærings­senter knyttet til innføringen av ERTMS (nytt digitalt signalsystem for hele jern­banen) og toglederutdanningen.

Kjøp av næringsseksjoner ved Lillestrøm stasjon

Næringseiendommen i Stillverksveien 1-9 ligger rett ved Lillestrøm stasjon, og består av 5 300 kvadratmeter butikk-, kontor- og treningslokaler. På sikt skal tomten utvikles og tilrettelegge for handel, service, arbeidsplasser og boliger.

Q4

«Grønn» finansiering av S33, Oslo

I oktober ble Bane NOR Eiendom innvilget et lån til gode betingelser i Den nordiske investeringsbank (NIB). Lånet ble gitt til kontorbygget i Schweigaards gate 33 på bakgrunn av byggets gode miljøkvaliteter. Dette var det første grønne sertifikatet NIB utstedte i Norge. Lånet ble gitt som en toppfinansiering uavhengig av et eventuelt salg av bygget, og bekrefter at vi både har en bevisst holdning til og utøvende praksis av vår miljøstrategi.

Evaluering av sykkelhotellene

Seks sykkelhoteller ble undersøkt av Gehl for å få strukturert kunnskap om hvilke løsninger som fungerer godt, oppfattes som gode, og hva som kan forbedres. Sykkelhotellene i Lillestrøm, Larvik, Drammen, Asker og Moss ble evaluert i rapporten.

GD-boligen i Oslo solgt

Eiendomsselskapet Vatne Property kjøpte i desember Generaldirektørboligen (GD-­boligen) i Oslo. Eiendommen er fredet og har både historisk, antikvarisk og ­arkitektonisk verdi. GD-boligen ble oppført i 1864 som bolig for bankier Jørgen Haslev Heftye. Den ble kjøpt av staten i 1909 som bolig for NSBs generaldirektør, og fra 1966 ble den benyttet som kontorlokaler.

Norges første BREEAM-NOR-sertifiserte boligbygg, Oslo

Boligkomplekset «Hollenderkvartalet», ­sentralt plassert i Schweigaards gate i Oslo, ble kåret til Norges aller første BREEAM-NOR-sertifiserte boligbygg. «Hollenderkvartalet» består av 62 leiligheter, samt næringslokaler på ­gateplan. Bygget har passivhusstandard og er ­BREEAM-NOR-sertifisert i klassen ”Very Good”.

Flere sykkelhotell åpnet

22. november åpnet sykkelhotell på Spydeberg stasjon med cirka 50 plasser for sykler. ­Hotellet ligger i det gamle godshuset vis-a-vis plattformen. 18. desember åpnet sykkelhotell med plass til 86 sykler på Lillehammer skysstasjon. Sykkelhotellet er finansiert av Sykkelbyen Lillehammer (Lillehammer ­kommune, Oppland fylkeskommune og Statens vegvesen), og Bane NOR Eiendom har ansvar for den daglige driften.

Norsk lyspris til Holmestrand stasjon og sykkelhotellet på Oslo S

Holmestrand stasjon ble kåret til beste ­utendørsprosjekt og sykkelhotellet på Oslo S til beste innendørsprosjekt da Norsk Lyspris ble utdelt 21. november. Belysningskonseptet på Holmestrand stasjon fremhever og under­streker prosjektets uvanlige arkitektur og ­unike utforming. Sykkelhotellet med plass til 160 sykler, ble etablert og ­driftes av Oslo kommune i samarbeid med Bane NOR Eiendom, som eier lokalene. Åpningen var i desember 2017.

Samarbeid med Røkke og Base ­Gruppen, Stavanger

Base Gruppen, Aker og Bane NOR Eiendom går sammen om utbygging i Paradis-­området i Stavanger. Planen er å bygge en helt ny bydel med tusen boliger og rundt 10 000 arbeidsplasser. Aker BP har intensjon om å samlokalisere de ulike kontorene de har i Stavanger-området til Paradis. Planene omfatter utvikling av cirka 250 000 kvadratmeter, med hovedvekt på kontorarbeidsplasser, men også hotell, bolig og andre nærings- og serviceformål. Området dekker rundt 70 mål.

DNB Markets kjøpte S33, Oslo

Det nyoppførte kontorbygget i ­Schweigaards gate 33 (S33) ble solgt for 1,7 milliarder kroner. Kjøper var DNB Markets som handlet på vegne av en gruppe investorer. Leietaker er Bane NOR SF om har inngått en 10-årig leieavtale.

Kartlegger armering med radar, Oslo

For første gang i Norden skal kartlegging med radar gi svar på om det mer enn 70 år gamle betonggulvet i verkstedhall på Grorud, er kraftig nok til å tåle morgen­dagens marktrykk. Geomatikk- og geofysikkselskapet Geograf ble leid inn for å gjennomføre beregningene, og Leica Geosystems og IDS Georadar stilte med selve georadaren.

Byggestart Bellevue Brygge, Fredrikstad

Boligprosjektet på Bellevue er delt inn i to utviklingstrinn, «Hagene» og «Kaia», og omfatter totalt 185 leiligheter. «Hagene» utgjør cirka 11 000 kvadratmeter BRA og ­består av 116 leiligheter fordelt på hus A1, A2 og B som allerede er i produksjon. Godt salg har gitt byggestart for hus C og D. ­Bellevue Brygge har meget god ­beliggenhet i det eksklusive Cicignon-­området, som ­ligger på vestbredden av Glomma med utsikt mot Gamlebyen og nærhet til ­Fredrikstad sentrum.

Kjøp av næringstomt ved Ski stasjon

I Ski planlegger Bane NOR Eiendom å ­utvikle området rundt «Nye Ski stasjon». I samarbeid med Ruter og Entur jobber vi med å legge til rette for og teste ut ­fremtidens mobilitets­løsninger ved ­stasjonen. Som en del av forberedelsen til utviklingen av arealene rundt Ski stasjon kjøpte Bane NOR Eiendom en tomt av Birkelunden Investeringsselskap på cirka 2,5 dekar.

Q1

2019

Ny omsetningsrekord for Oslo S ­Shopping

Oslo S Shopping, som omfatter alle butikker og serveringssteder på Oslo S og i Østbanehallen, omsatte i 2018 for 1 087 milliarder kroner. Det er en økning på 8,2 prosent fra 2017. Omsetningen i det som er Oslo ­sentrums femte største kjøpesenter, økte jevnt og trutt gjennom året og fikk en kraftig økning i november og desember. Den største veksten kom i kategorien ­«serveringssteder». Her økte omsetningen med 14,1 prosent. Espresso House, Olivia og Upper Crust vokste aller mest.

Investeringsselskapet Madison kjøper bygulvet i Bjørvika, Oslo.

Madison samler gjennom seks transaksjoner majoriteten av de kommersielle publikumsrettede arealene på bygulvet i Bjørvika. Oslo S Utvikling AS har utviklet en vesentlig andel av arealene.

Etablering av felles selskap med ­Eiendomsspar, Oslo og Asker

­Eiendomsspar, Oslo og Asker Bane NOR Eiendom og Eiendomsspar eier halvparten hver i et nytt selskap som kjøpte aksjene i Oslo S Parkering AS. Oslo S Parkering AS eier parkeringsanleggene ved Oslo S og Asker stasjon. Totalt omfatter de to anleggene 1 165 parkeringsplasser.

Knutepunktkonferansen 2019

Transformasjon og ny bruk av gamle ­industriområder var et tema som fenget 370 påmeldte deltakere, da Knutepunkt­konferansen 2019 ble arrangert 22. januar. På talerstolen hadde blant annet eiendoms­utviklere, samferdselsaktører og en forsker relevante innlegg om hva som skal til for å lykkes med transformasjonsprosjekter.

Åpning av Comfort Hotel Porsgrunn

Comfort Hotel Porsgrunn ble offisielt åpnet 1. mars av ordfører Robin Kåss. Driveren av hotellet er Nordic Choice-kjeden. Hotellet har 134 rom fordelt på åtte etasjer, og ligger på Kammerherreløkka like ved Porsgrunn stasjon og bussterminalen. Prosjektet er et samarbeid med R8 Property.

Flere sykkelhotell åpnet

6. mars åpnet sykkelhotell ved Stavanger og Mariero stasjon med henholdsvis 42 og 36 p-plasser. Dette er et samarbeids­prosjekt med Kolumbus og Bymiljøpakken. I Stavanger er det skap inne i sykkel­hotellet hvor man både kan lade batteriet til ­el-sykkelen og legge fra seg sykkelhjelm mm.
11. mars åpnet ordfører Thor Hals sykkelhotellet på Askim stasjon med 76 p-­plasser. Sykkelhotellet er finansiert av Askim ­kommune, Statens vegvesen og Østfold fylkeskommune, og Bane NOR Eiendom har ansvar for driften.

Har du også lest disse?

Bærekraft har blitt lønnsomt

Petter Eiken leder et selskap med en fot i fortiden og blikket vendt mot en ukjent framtid. Bane NOR Eiendom eier og forvalter mange bygg somer over 100 år gamle.

Les mer

Gjør det enkelt å reise grønt

Nye og gamle bygg som ligger sentralt plassert på de viktigste knutepunktene i landet, kjennetegner Bane NOR Eiendom.

Les mer

Stoppesteder i norgeshistorien

Hver togstasjon i landet har sin egen ­arkitektoniske historie å fortelle. Bane NOR Eiendom, som eier og ­forvalter stasjonene, sørger for at ­historiene består for fremtiden.

Les mer

Nå ser alle til Drammen

Under jappetiden på 1980-tallet var Drammen ødelagt av trafikk og med en skitten elv rennende gjennom sentrum. I dag valfarter folk til Drammen for å lære om byutvikling.

Les mer

Norges mest mangfoldige portefølje

Fra store Oslo S til små 150 år gamle stasjonsbygg, fra moderne verkstedanlegg til næringsbygg og ­hoteller.

Les mer

Kreativitet i hver kvadratmeter

Hver dag er 170 000 personer innom Oslo S. Hver og en av dem skal ­oppleve stasjonen som en destinasjon i seg selv. Det krever mye arbeid.

Les mer